Voor leden van Groei & Bloei zijn de lezingen gratis. Niet-leden betalen € 3, tenzij anders vermeld.

Lezingen vinden plaats bij Bousema, Zuthpenseweg 35 te Lochem en zijn van 20.00 tot ca. 22.00 uur, met een pauze om 21.00 uur.

Heeft u een idee voor een lezing? Laat het ons weten via  info(at)lochem.groei.nl

September 2019: Lezing door Hans Kramer over droogteminnende planten:

Het natuurlijke alternatief voor gemakkelijker en goedkoper tuinieren. De tegenwoordige trend van verstening en kattenbaktuinen is een kort leven beschoren. Als je dit nu nog aanlegt loop je hopeloos achter. Zo’n tuin is niet alleen oersaai, maar ook nog duur en natuuronvriendelijk. Als je dan werkelijk opziet tegen bemesten, water geven en onkruid wieden, dan is een tuin met droogteminnende planten wel iets. Niet dat je dan van dat laatste, wieden dus, helemaal verlost bent, maar de juiste planten op de juiste plaats, dat geeft al een vanzelfsprekende rust. Niet alleen dat het goed bij elkaar past, maar ook in het onderhoud.

In deze lezing laat ik graag zien welke plaatsen in uw tuin geschikt zijn om een dergelijke tuin aan te leggen. Wat zijn de kenmerken van droogteresistente planten, hoe zien ze er doorgaans uit. En wat moeten we aan de grond doen? Het blijkt dat er niet veel aan hoeft te gebeuren. Geen dikke lagen compost of grondverbeteraar en geen zakken mestkorrels. En zelfs in de droogste zomers hoeft er niet of nauwelijks water gegeven te worden!

Er wordt dieper ingegaan op het voordeel van mulchen, het afdekken van de bovenlaag. Niet alleen om verdamping tegen te gaan, maar natuurlijk ook tegen het onkruid. Dan zult u zien dat een tuin als deze niet alleen een verademing is voor insecten en vogels, maar ook voor het oog. Hier en daar zullen ongedwongen zaailingen van diverse planten verschijnen, waardoor het beeld er elk jaar weer anders uitziet. Dat noemen we pas een dynamische tuin. Elk jaar weer anders en spannend.

Dat is het tegenbeeld van de grijsmarmeren betegeling met groene buxusbollen en Hydrangea ‘Annabelle’ waar in Nederland de meeste nieuwbouwwijken mee vol staan.

Oktober 2019: Lezing door Van Tubergen over bloembollen (met verkoop):

Er zijn zonaanbidders, maar ook die een schaduwplekje prefereren. De één wil een dekentje in de winter, de ander wil geen winterjas. Sommige willen gezellig bij elkaar, maar er zijn er ook die graag alleen willen blijven. Zo heeft elke bol zijn eigen verhaal. Bloembollen zijn er in vele soorten en maten, de Tulp, Narcis, Crocus, en Hyacint kennen wij allemaal. Maar er zijn natuurlijk ook minder bekende soorten zoals Selaginella en Bellevalia. En er zijn ook winterharde Orchideeën in vele kleuren. Deze kunnen temperaturen tot wel -30° C. verdragen. Sommige hebben schitterend geplisseerde bladeren, alleen al daarvoor zou je ze in de tuin willen hebben.

Nieuwsgierig geworden?

Wij vertellen u meer tijdens de lezing van 29 oktober a.s. en bovendien kunt u na de lezing uw favoriete bloembollen uitkiezen en kopen! Graag tot dan!

Fred en Simone van den Oever.

26 november 2019, 20-22 uur: Lezing door Koos Dansen over vogels in de tuin:

Bijna iedereen vindt het leuk om vogels in zijn of haar tuin te zien en te horen, maar welke kunnen we verwachten en wat we kunnen doen om ze uit te nodigen en aan te lokken?

Zowel de tuin zelf als de omgeving daarvan spelen hierbij een rol. Hoe gevarieerder het groen, des te meer vogels. Op een landgoed of in een flink park met oud en jong bos, bloemrijk grasland, waterpartijen en wat agrarische activiteiten broeden al gauw 60 tot 70 vogelsoorten.

Heel wat daarvan komen ook in tuinen. Hoeveel en welke hangt af van de ligging, de grootte, inrichting en het onderhoud. Vanzelfsprekend spelen de aanwezigheid van bomen, besdragende struiken, beschutting zoals een met klimop begroeide schutting of schuurtje, water in de vorm van een vijver(tje), nestkasten en een gevulde voertafel of vetbollen een wezenlijke rol. Zo komen in een gemiddelde tuin al gauw 10 tot wel 25 soorten.

Wie mussen, mezen en merels aantrekt met voer, lokt ook de sperwer die op zijn beurt van zangvogels leeft.

Koos Dansen vertelt en laat zien wat er mogelijk is aan de hand van de vogels in zijn eigen Betuwse stadstuintje in Arnhem-Zuid (25 soorten) en rond zijn Veluwse boshutje met drink- en voerplek in Arnhem-Noord (50 soorten).

Verder kijken wij welke andere fascinerende vogelsoorten we in onze directe omgeving kunnen tegen komen.

Koos Dansen was hoofd voorlichting en tijdschriftredacteur van Geldersch Landschap & Kasteelen. Nu geniet hij van zijn tuin en de natuur dichtbij, fotografeert en geeft lezingen.

24 maart 2020: Algemene Ledenvergadering en Lezing door Hans Luiten over hosta's.