Lochem

September 2019

Voor dit septemberartikel van 2019 zou ik de tekst van vorig jaar zo over kunnen nemen. Weer een droge zomer, en de temperaturen zelfs nog wat hoger. Voor veel vlakwortelende bomen en struiken een probleem omdat door vochtgebrek het blad niet kan worden gekoeld, waardoor het verdort en afvalt. Ook vaste planten hebben hetzelfde probleem. Water is nog te geven, maar de hele dag in de hete zon, dat kunnen sommige planten niet overleven.

Met de eerste lezing op 24 september 2019 gaat Hans Kramer op zoek naar planten die het veranderende klimaat aan kunnen.

Een heel ander probleem, dat niets met het weer te maken heeft.

Al meerdere keren heb ik aan gegeven dat het geweldig zou zijn als er een paar leden zouden opstaan om mij en Ben op te volgen in ons bestuur.

Vanaf 2006 zijn wij na een oproep in het bestuur gekomen en iedere keer bij de bestuursverkiezing hebben we ons weer herkiesbaar gesteld. Maar wij denken dat het goed is als er bij de komende jaarvergadering in 2020 (op 24 maart) een paar nieuwe mensen aan het roer komen.

Ben is secretaris en daarnaast ook de redacteur van “Eigen Fleur”, maar het is niet nodig dat die taken bij één persoon blijven.

Met spanning wacht ik op reacties!

In mei zijn enkele mensen met de bus van Deventer mee geweest naar het tuinevenement Gardenista van Groei & Bloei. Er zal nog veel uitgebreid moeten worden, maar de opzet is geslaagd en zeker voor herhaling vatbaar.

En dan de lezingen voor deze herfst:

24 september 2019 Hans Kramer van De Hessenhof, ook met verkoop van planten.

29 oktober 2019 Van Tubergen een lezing over bloembollen met verkoop.

26 november 2019 Koos Dansen met de lezing “Meer vogels in de tuin”.

Hetty is tijdelijk slecht ter been, en ziet geen kans om de herfstplantenbeurs bij haar op de inrit te organiseren.

Ik kan haar gerust stellen: Een nieuwe heup doet wonderen.

Ondanks de moeilijke zomer voor de natuur, gaan we we vol moed aan de herfst beginnen.

Tot ziens op 24 september 2019.

Voorjaar 2019

Het wordt al gekker met het weer! De laatste week van februari 2019 bijna zomerse dagen.

De natuur sloeg op hol, alles groeide en bloeide of het volop voorjaar was. Gelukkig werd het met het begin van maart heel ander weer, koud met regen en wind. De natuur trok aan de rem, en alles stond stil. Wel mooi, dat de laatste krokussen en de narcissen zomaar in rust blijven doorbloeien.

30 april 2019 komt Ton Hannink vertellen over Clematissen, en 21 mei 2019 zal Harry Pierik ons vertellen over de mogelijkheden om met een andere indeling de tuin gezelliger te maken.

11 mei 2019 is er weer een plantenbeurs op de oprit bij Hetty Rodenhof. Als u planten wilt brengen, zet de afgescheurde stukken dan in potten. Zo zijn ze goed nat te houden.

Op Hemelvaartsdag 30 mei organiseert kleindiervereniging ‘Pels en Pluim Laren Gld’ een fair met de naam Dier&Tuin, op en nabij het erf en tuin van Jan van Ark, Broekhuisdijk 2 a te Bathmen (op de grens Laren- Bathmen). De fair is van 10.00 -17.00 uur en heeft 2 pijlers: Dieren en van alles op het gebied van (moes)tuin, bloemen, planten, een modeltuin enz.

Omdat het op de grens ligt, zullen wij en afdeling Deventer samen met een stand aanwezig zijn om leden te werven.

En zoals ik al eerder schreef, Ik wens u een mooie rustige zomer met mooi weer, en af en toe in de nacht een buitje regen.

Winter-voorjaar 2019

In dit eerste artikel van een nieuw jaar wens ik u een gelukkig en gezond 2019.

Misschien tegen beter weten in hoop ik dat er wat regelmaat komt in het weer, zodat de langdurige droogte en warmte tot het verleden gaat behoren. Maar als de klimaatverandering doorgaat, zullen we daaraan moeten wennen en ons aanpassen.

Het tekort aan water in de bodem is nog lang niet opgelost, ondanks dat het al een paar maanden nat en somber weer is. Maar misschien dat de hevige hoge sneeuwval rond de jaarwisseling in de Alpen en het zuiden van Duitsland voor ons goed uitkomt. Als het daar gaat dooien wordt het hier hoog water.

Als afdeling gaan we ieder jaar in ledenaantal iets achteruit. Zo ook dit jaar. Helaas is dat een landelijke trend. Maar hopelijk gaat “Gardenista” voor een een omslag zorgen. Rond de tuinen van Kasteel Ophemert in de Betuwe is het 15 t/m 19 mei 2019 één en al groen beleven. Wij houden u op de hoogte als er in de regio busreizen worden georganiseerd. Als het meezit weet iedereen straks weer wat Groei & Bloei inhoudt, en komt dit ten goede aan het ledenbestand.

Voor dit jaar hebben wij voor zes avonden mooie lezingen gevonden. Dit voorjaar beginnen met op 26 maart 2019 een korte ledenvergadering waarna Geert Borgonje ons alles zal vertellen over nieuwe eenjarige perkplanten en kuipplanten.

30 april 2019 komt Ton Hannink vertellen over Clematissen, en 21 mei zal Harry Pierik ons vertellen over de mogelijkheden om met een andere indeling de tuin gezelliger te maken.

11 mei  2019 is er weer een plantenbeurs op de oprit bij Hetty Rodenhof.

In de Eigen Fleur komt het hele jaar aan de orde, maar tussendoor is er een zomer, en hoe die zal worden is afwachten. Maar hopen op een mooie zomer mag altijd, en dat wens ik u. Een mooie rustige zomer met mooi weer, en af en toe in de nacht een buitje regen.

September 2018

Een mooi voorjaar en met plezier in de tuin! Dat was mijn wens bij het afsluiten van de tekst in het maartnummer. Met het voorjaar ging het wel goed, maar al snel werd het veel te warm en door gebrek aan regen ook nog droog. Als je dan moet aanzien hoe moeilijk de planten het hebben, is het plezier ver te zoeken. Eindelijk begon het vanaf begin augustus wat te regenen. Maar blijkbaar hebben de weergoden iets tegen ons, want wij moeten het doen met de restjes van elders in het land. Hoosbuien, daar zitten we ook niet op te wachten, maar als de grond wat vochtiger wordt kunnen we eens bekijken wat er aan planten en heesters te redden valt.

Het tuinevenement “Gardenista” dat gaat plaatsvinden op Kasteel Ophemert, van woensdag 15 mei tot en met zondag 19 mei 2019, gaat duidelijke vormen aannemen. Als voorbeeld wordt gekeken naar de "Chelsea Flowershow", dus het belooft veel te worden. En als Groei & Bloei weer meer bekend wordt, kan het aantal leden weer groeien en daar profiteren wij als afdeling ook weer van.


Volgens de weerkundigen zal het weer van dit jaar heel gewoon gaan worden, wat gevolgen zal hebben voor de bossen en de laanbomen. Aanplanten voor dat soort bomen doet men voor 60 jaar. Dat is de tijd die nodig is om in de bosbouw geschikt timmerhout te krijgen. Er  zijn onderzoekers die er van uit gaan dat in die tijd de temperatuur met 3 tot 4 graden zal stijgen. Dan wordt het te warm voor de meest gangbare bomen die nu nog worden aangeplant. De plataan kan wel de warmte aan, maar die wordt in Frankrijk aangetast door een micro-zwam. Er is hoop, er wordt gewerkt aan een vaccin dat nu uitgetest wordt.


"Bomen voor de toekomst" is mogelijk een onderwerp voor een lezing. Maar dan volgend jaar, want voor de komende maanden zijn de lezingen al vastgelegd:


25 september 2018:     "Waarom groeit mijn plant niet? "

23 oktober 2018:           "Natuurgeneeskunde "

27 november 2018:        "Planten uit Iran ".

 

Bij elkaar genomen kunt u deze herfst weer heel wat kennis opdoen en maakt u zich nog geen zorgen over de droogte-schade, want de meeste planten zijn sterk.
Ik wens u, ondanks het verlies van bladkleuren, een mooie herfst!