Lezing: Vergeten Groenten 27 februari

Door: Lezing van Monique Zonnebelt uit Warnsveld

op dinsdag 27 maart 2018 na de Algemene Ledenvergadering

De meeste “vergeten groenten” zijn knollen of wortelpennen van voor de 16e eeuw, toen de aardappel naar Europa kwam. Zo is bekend dat de hutspot die in 1574 na het ontzet van Leiden werd gegeten, pastinaak als basis bevatte. Die hutspot bleef achter in het kamp van het verdreven Spaanse leger.

Bladgroente was meestal blad van kool, postelein of bladstelen van warmoes. Als fruit was de appel “Beauty of Bath" een welkome aanvulling. Rassen als de “Dubbele Bellefleur” werden aangeplant omdat die geschikt waren om te drogen. Peren waren meestal stoofperen. Bijna ieder dorp had zijn eigen ras.

In "Vergeten groenten" gaat Monique Zonnebelt, de echtgenote van "Marcel, de groenteman" aan de Dreiumme in Warnsveld vooral vertellen over soorten als pastinaak, koolraap, meiraap, rammenas, schorseneren en nog verschillende andere soorten. Van alle producten heeft zij gerechten meegenomen om te proeven.

Voor hen die zelf ook eens met die groentes aan de slag willen heeft ze recepten meegenomen.

Het belooft een “smakelijke avond” te worden!

STORMSCHADE
angela’s tuin tussenfase deel 2