Lezingen vinden plaats bij Bousema, Zuthpenseweg 35 te Lochem

Voor leden van Groei & Bloei zijn de lezingen gratis. Niet-leden betalen € 3, tenzij anders vermeld.

Heeft u een idee voor een lezing? Laat het ons weten via  info(at)lochem.groei.nl

27 november 2018: Lezing door Harry Jans over Planten uit Iran

Voor meer informatie zie https://www.jansalpines.com/

26 maart 2019: ALV en lezing door Geert Borgonje over Eenjarige zomerbloemen en nieuwe kuipplanten

Het gebruik en sortiment van deze planten is de laatste 20 jaar enorm toegenomen. Daarvoor was er eigenlijk een standaard sortiment op de markt en was de keuze niet zo erg groot. Tegenwoordig zijn de veredelingsbedrijven druk bezig om steeds maar weer nieuwe soorten en variëteiten aan het sortiment toe te voegen om de klanten tevreden te stellen. Hierdoor is er een prachtig kleurenpatroon ontstaan in deze groep van zomerbloeiers.

De tuin, hoe klein die ook is, wordt tegenwoordig steeds meer gezien als een verlenging van de woonkamer in huis. In deze lezing zullen verschillende aspecten zoals toepassingsmogelijkheden, sortiment, vermeerdering enz. dan ook naar voren komen en behandeld worden.

===============================================

ALV: De agenda en stukken voor de ALV worden gepubliceerd in het ledenblad van Groei & Bloei Lochem e.o., Eigen Fleur, dat tenminste twee weken voor de ALV zal verschijnen.  Ook vacatures in het bestuur zullen hierin worden vermeld.

Leden die zijn geïnteresseerd in een bestuursfunctie kunnen dit kenbaar maken door middel van een e-mail naar  info(at)lochem.groei.nl

Wij zoeken ieder jaar leden voor de kascommissie (geen bestuursfunctie). Geïnteresseerd? Stuur een e-mail naar  info(at)lochem.groei.nl

30 april 2019: Lezing door Ton Hannink over clematissen

Een lezing over de geschiedenis van clematissen, de aankoop, de beste plaats in de tuin, de verzorging, het snoeien, ziektes en plagen, en de vermeerdering.

11 mei 2019: Voorjaarsplantenbeurs bij Hetty Rodenhof

Planten kunnen worden geruild met anderen, of verkocht voor een kleine (kost)prijs. Planten moeten worden aangeboden in potten of een andere verpakking, en bij voorkeur zijn voorzien van de naam van de plant. Niet-geruilde planten dient u zelf weer mee te nemen.

21 mei 2019: Lezing door Harry Pierik, "Mijn verborgen stadstuin"

Mijn Verborgen Stadstuin, wandeling door de seizoenen (met het accent op voorjaar en zomer).

Tuinontwerper Harry Pierik uit Zwolle zal op 21 mei 2019 een PowerPointpresentatie geven over zijn verborgen stadstuin in de nazomer, herfst en winter.

Het is zijn passie om paradijselijke tuinen te componeren, tuinen om in te dromen, tuinen die verrassend, spannend en tegelijkertijd rustgevend en harmonieus zijn.

Tuinen in vloeiende lijnen met bloembedden die altijd een zorgvuldig gecomponeerde, rijk gedetailleerde eenheid vormen.

Naast allerlei nieuwe foto’s uit zijn eigen tuin zal hij ook beelden laten zien van andere door hem ontworpen of opnieuw ingerichte tuinen, in bovengenoemde seizoenen.

14 september 2019: Herfstplantenbeurs bij Hetty Rodenhof

24 september 2019: Lezing door Hans Kramer over vaste planten

29 oktober 2019: Bloemschikdemonstratie door Dini Teeuwen

26 november 2019: Lezing door Koos Dansen over vogels in de tuin

Bijna iedereen vindt het leuk om vogels in zijn of haar tuin te zien en te horen, maar welke kunnen we verwachten en wat we kunnen doen om ze uit te nodigen en aan te lokken?

Zowel de tuin zelf als de omgeving daarvan spelen hierbij een rol. Hoe gevarieerder het groen, des te meer vogels. Op een landgoed of in een flink park met oud en jong bos, bloemrijk grasland, waterpartijen en wat agrarische activiteiten broeden al gauw 60 tot 70 vogelsoorten.

Heel wat daarvan komen ook in tuinen. Hoeveel en welke hangt af van de ligging, de grootte, inrichting en het onderhoud. Vanzelfsprekend spelen de aanwezigheid van bomen, besdragende struiken, beschutting zoals een met klimop begroeide schutting of schuurtje, water in de vorm van een vijver(tje), nestkasten en een gevulde voertafel of vetbollen een wezenlijke rol. Zo komen in een gemiddelde tuin al gauw 10 tot wel 25 soorten.

Wie mussen, mezen en merels aantrekt met voer, lokt ook de sperwer die op zijn beurt van zangvogels leeft.

Koos Dansen vertelt en laat zien wat er mogelijk is aan de hand van de vogels in zijn eigen Betuwse stadstuintje in Arnhem-Zuid (25 soorten) en rond zijn Veluwse boshutje met drink- en voerplek in Arnhem-Noord (50 soorten).

Verder kijken wij welke andere fascinerende vogelsoorten we in onze directe omgeving kunnen tegen komen.

Koos Dansen was hoofd voorlichting en tijdschriftredacteur van Geldersch Landschap & Kasteelen. Nu geniet hij van zijn tuin en de natuur dichtbij, fotografeert en geeft lezingen.

herfstbladeren
Een hele Tours - Blik op de Tuin 876