Groentips & Groeninfo

Leucojum aestivum (Zomerklokje)

Leucojum is een plantengeslacht uit de Narcissenfamilie (Amaryllidaceae) waarvan de naam is afgeleid van het griekse woord λευκοσ = wit en dat twee verschillende soorten telt: het Lenteklokje en het Zomerklokje (maar sommige auteurs onderscheiden 3 en anderen zelfs 9 soorten).

 

Kenmerkend voor Leucojum zijn de klokvormige bloemen die veel op sneeuwklokjes (Galanthus) lijken. Maar daarvan zijn ze gemakkelijk te onderscheiden want de bloemen van Galanthus hebben 2 verschillende kransen bloembladen en bij Leucojum zie je 6 gelijke bloembaden die tesamen een wit klokje vormen dat groter is (2 cm) dan bij het sneeuwklokje.

 

Het Lenteklokje heeft een rozet van 20 cm-lange stengels die ieder 1 of 2 bloemen dragen en bloeit al in februari-maart, vaak al vòòr het Sneeuwklokje.

 

Bij het Zomerklokje zijn de stengels 40-50 cm lang en dragen ieder meestal meer dan 2 klokjes, die samengesteld zijn uit 2 kransen gelijke bloembladen die ieder aan de onderkant een groen vlekje dragen. De bloeiperiode is april-mei.

Hoewel ze oorsponkelijk afkomstig zijn uit het Middellandse Zeegebied groeien ze hier goed op vochtige zand -en veengronden en onder struiken, kleigrond is minder geschikt.

 

De bollen moeten 6-8 cm diep geplant worden met een onderlinge afstand van 10-15 cm.

en, vergeleken met sneeuwklokjes, duurt het wat langer voor ze compacte groepen vormen. En let op: vooral de bollen niet langdurig droog bewaren!

Uit Engeland is een variant ontwikkeld: Leucojum aestivum “Gravetye Giant” die wat groter is (50-60 cm) en een drassige bodem prefereert (bijv. langs een beek op een vijver), en meer vorstbestendig is en ook vroeger bloeit (vanaf maart).

 

 

 

meer
15
Jul
Volkstuin: het gewas bij de buren…….
07
Jul
bloemen, bijtjes en vlinders