Groentips & Groeninfo

Leucojum aestivum (Zomerklokje)

Leucojum is een plantengeslacht uit de Narcissenfamilie (Amaryllidaceae) waarvan de naam is afgeleid van het griekse woord λευκοσ = wit en dat twee verschillende soorten telt: het Lenteklokje en het Zomerklokje (maar sommige auteurs onderscheiden 3 en anderen zelfs 9 soorten).

 

Kenmerkend voor Leucojum zijn de klokvormige bloemen die veel op sneeuwklokjes (Galanthus) lijken. Maar daarvan zijn ze gemakkelijk te onderscheiden want de bloemen van Galanthus hebben 2 verschillende kransen bloembladen en bij Leucojum zie je 6 gelijke bloembaden die tesamen een wit klokje vormen dat groter is (2 cm) dan bij het sneeuwklokje.

 

Het Lenteklokje heeft een rozet van 20 cm-lange stengels die ieder 1 of 2 bloemen dragen en bloeit al in februari-maart, vaak al vòòr het Sneeuwklokje.

 

Bij het Zomerklokje zijn de stengels 40-50 cm lang en dragen ieder meestal meer dan 2 klokjes, die samengesteld zijn uit 2 kransen gelijke bloembladen die ieder aan de onderkant een groen vlekje dragen. De bloeiperiode is april-mei.

Hoewel ze oorsponkelijk afkomstig zijn uit het Middellandse Zeegebied groeien ze hier goed op vochtige zand -en veengronden en onder struiken, kleigrond is minder geschikt.

 

De bollen moeten 6-8 cm diep geplant worden met een onderlinge afstand van 10-15 cm.

en, vergeleken met sneeuwklokjes, duurt het wat langer voor ze compacte groepen vormen. En let op: vooral de bollen niet langdurig droog bewaren!

Uit Engeland is een variant ontwikkeld: Leucojum aestivum “Gravetye Giant” die wat groter is (50-60 cm) en een drassige bodem prefereert (bijv. langs een beek op een vijver), en meer vorstbestendig is en ook vroeger bloeit (vanaf maart).

 

 

 

meer
21
May
Alles is weer fris en groen
21
May
Blij van vrolijke akeleien